Tomeloze vreugde over het wonder van het leven

Mirjam van der VegtOp 21 oktober verschijnt De laatste patiŽnt, de tweede roman van Mirjam van der Vegt. De achtergrond van deze roman vormt een bijzonder verhaal. Hier licht Mirjam al een tipje van de sluier op, het hele relaas staat achterin het boek.

ĎDit verhaal is gebaseerd op een heel bijzondere verstandhouding die ik met een oude neuroloog opbouwde tijdens een periode van ziekte in mijn leven.† Een aantal jaar geleden werd ik getroffen door ernstige RSI-klachten die me ruim anderhalf jaar lang uit de roulatie haalden. Ik had uitval in armen en benen en bezocht heel wat artsen. De laatste dokter die ik bezocht, was een toonaangevende neuroloog van tachtig jaar die nog dienst deed vanuit het bejaardenhuis. Hij was de eerste arts die echt de tijd voor mij nam en me daardoor diep wist te raken. Het was een zeer bevlogen intelligente man die, naast dat hij arts was, als mens snakte naar goede diepgaande gesprekken.

In een levensboek schreef hij zijn lessen voor het nageslacht en mijn schrijvershart ging meteen kloppen. Ik was nieuwsgierig naar zijn leven en naar wie hij was. †We besloten elkaar ook naast onze consulten te ontmoeten. Als hij jonger was geweest, had ik dat wellicht nooit gedaan omdat dat niet gepast was geweest, maar nu had ik het voorrecht om hem beter te leren kennen. Wat ik niet wist, was dat ik zijn laatste patiŽnt zou zijn. Toen ik hem op een dag belde, hoorde ik dat hij niet lang meer te leven had. Zijn aftakelingsproces ging sneller dan verwacht en opeens was hij er niet meer.

Bepaalde stukken uit het leven van Ďmijní neuroloog heb ik zo veranderd dat ze niet herkenbaar kunnen zijn. Wat wel herkenbaar is en ook mag zijn, is zijn tomeloze vreugde over het wonder van het leven. Tot het eind toe heeft hij dat aan mij kunnen overdragen.

En dan de vrouwelijke hoofdpersoon. Ava was Ava niet geweest als ik niet vlak na de dood van mijn arts te horen had gekregen dat een goede vriendin van mij zwanger was van een niet levensvatbaar kindje. Juist omdat ik op datzelfde moment ook zwanger was, kon ik intens met haar meeleven. Het was een periode waarin middenin mijn verwachting veel tranen vloeiden. Ze besloten hun kindje uit te dragen en het overleed een paar uur na de geboorte. Het rauwe verdriet dat daarop volgde raakte mij diep. Gelukkig hadden zij als echtpaar veel steun aan elkaar in het vertrouwen dat hun zoontje nu bij God is, maar vaak is de dood van een kind een reden voor een man en een vrouw om uit elkaar te groeien en tot scheiding over te gaan. Twee maanden na de dood van het zoontje van mijn vriendin, mocht ik een gezonde dochter in handen houden. Gelukkig kwam er hierdoor geen afstand tussen ons, maar juist nabijheid. Ik mocht in haar moederhart kijken en een stukje van het peilloze verdriet zien. Terwijl mijn melk stroomde, lag haar kind onder de grond. Dit boek is daarom ook speciaal voor haar: een sterke moeder die altijd een zoon zal hebben, al is het dan niet hier op aarde. En door haar heen heb ik het geschreven voor alle vrouwen in wie ten diepste ook een moeder schuilt, maar bij wie het (nog) geen aardse werkelijkheid geworden is.í

Mirjam van der Vegt


Mirjam van der Vegt (1977) werkte als redacteur van 2Vandaag en Netwerk (EO). Daarnaast maakte ze de documentaire ĎUit de Schaduwí en schreef een boek met dezelfde titel. Mirjam van der Vegt is momenteel werkzaam als redacteur bij EO-Visie. Ze is getrouwd, heeft twee dochters en woont in Utrecht. De laatste patieŽnt is haar tweede†roman. Haar debuutroman Schaduwvlucht werd genomineerd voor de Publieksprijs Christelijke Boek. In samenwerking met Ronald Koops organiseert Mirjam Stilteavonden; deze avonden zijn een groot succes, haar eerste tournee was meteen volgeboekt. U kunt een voorstelling bespreken en reserveren via haar website.

Reacties op De laatste patiŽnt:

ĎBijzonder zoals Mirjam van de Vegt in staat is om de wanhoop van de hoofdpersoon Ava te beschrijven. Al lezende identificeer je je met haar verdriet en worden haar †keuzes invoelbaar. Mirjam laat zien dat waarheid en liefde niet altijd samengaan. Dat vind ik knapí.
Anne Westerduin

‘Zij heeft pijn. Door haar hele lichaam, en in haar hart. Hij is eenzaam. Ooit een vooraanstaand neurochirurg, nu uitgerangeerd, wonend in een bejaardentehuis. In De laatste patiŽnt, de nieuwste roman van Mirjam van der Vegt, vinden de jonge Ava en de oude Aron elkaar. Zij wordt zijn laatste patiŽnt, maar de band die de twee hebben, behelst veel meer dan dat. Hoe ver kan een dergelijke relatie gaan? Welk verdriet draagt Ava met zich mee, en waarom heeft Aron haar zo nodig? Gevoelig, met oog voor detail, zet Mirjam de portretten van deze twee mensen neer en ontvouwt stukje bij beetje hun geschiedenis. Het verhaal leest als een trein en boeit tot het eind. Een aanrader!’
Marlies Medema, in Eva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s