Gevangen zonlicht – door Jeannette van Genderen

Gevangen zonlichtPrachtige roman met dito omslag. Deze omslag geeft, net als de Engelstalige titel The Book of Fires, de inhoud van de roman heel mooi weer.

Het verhaal speelt zich af in Engeland in de 18e eeuw. Hoofdpersoon is de zeventienjarige Agnes Trussel, zij woont met haar familie in Sussex. Het is een arme familie waar vaak honger wordt geleden. Agnes weeft stoffen voor de verkoop. Een eigen strookje grond om groenten op te verbouwen, heeft haar vader niet meer. Er zijn ook al schulden gemaakt. Het zijn moeilijke leefomstandigheden. Agnes heeft twee broers en drie zussen.

Het boek start met het uitgebreide verhaal van het slachten en schoonmaken van een varken. Een enorm werk en erg belangrijk voor deze familie. Agnes heeft haar eigen probleem naast dat van de zorg voor het weven en de hulp bij de slacht van het varken. Agnes is zwanger. Zij is bang voor de dag waarop zichtbaar wordt dat zij een kind verwacht. Wat zal haar vader zeggen? Wat zullen de mensen in de dorpsgemeenschap zeggen? Zal zij moeten trouwen met de vader van het kind?

Agnes vertrekt naar Londen. Met geld dat zij heeft gestolen kan zij mee op een wagen. Het is een lange reis. Zij legt contact met een op het oog aardige vrouw die haar vertelt waar zij in Londen onderdak kan vinden. Als zij het genoemde adres niet kan vinden komt zij terecht bij Blacklock. Hij is maker van vuurwerk en Agnes wordt zijn assistent.

Agnes is bang voor de toekomst: hoe moet het met haar kind, wat als men erachter komt dat zij geld heeft gestolen? In die tijd gingen mensen voor grote en kleine vergrijpen naar de galg. Het boek is dan ook geschreven ‘ter nagedachtenis aan allen die bij Tyburn zijn opgehangen’.

De tijd verstrijkt, Agnes leert vuurwerk maken, went ondanks de heimwee naar haar ouderlijk huis aan het leven in Londen, verbergt haar zwangerschap onder een lading kleding en ziet met angst en beven de bevalling naderen.

De roman is zo geschreven dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Knappe opbouw in vijf delen die allen te maken hebben met licht of vuurwerk.

Deze bijdrage verscheen eerder op boekenvriend.wordpress.com.

Voor meer informatie over Gevangen zonlicht, klik hier. Deze roman is ook te koop als e-book, klik hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s